Zdrowe grillowanie

Każdy z nas lubi wyskoczyć ze znajomymi na grilla tym bardziej, jeżeli za oknem świeci słońce. Tylko jak to zrobić, żeby nie zniszczyć tego, nad czym ciężko pracujemy?

Co warto wiedzieć na temat grillowania?

Grillowanie to jedna z metod obróbki termicznej. Samo w sobie (o ile nie wykorzystujemy marynat) nie zwiększa kaloryczności potraw tak jak w przypadku smażenia na tłuszczu. Nie powoduje również, tak wysokich strat substancji mineralnych i witamin jak w przypadku gotowania. Jednak podczas grillowania a dokładniej spalania drewna/węgla wytwarzają się znaczne ilości dioksyn, które w łatwy sposób przedostają się do produktów na ruszcie. Dioksyny są substancjami szkodliwymi, aczkolwiek ich sporadyczna obecność nasz organizm spokojnie sobie poradzi. Dlatego możemy uznać, że wypad na grilla bezpieczny i stosunkowo zdrowy pod warunkiem, że zwrócimy uwagę na to, co na tym grillu się znajdzie.

Jeżeli już zdecydowaliśmy się na wspólne grillowanie, to warto przemyśleć, co jeść i co pić?

W sytuacji, w której zależy nam na niskiej kaloryczność, zdecydowanie wygrywa pierś z kurczaka, która przyprawiona ziołami, bez dodatku oleju i marynat dostarcza około 98kcal na 100g. Niską kaloryczność posiadają również owoce morza, które coraz częściej goszczą na ruszcie. Do bardziej kalorycznych produktów zaliczymy boczek ponad 500kcal na 100g oraz większość kiełbas, o tych nadziewanych serem nawet nie wspominam ;). Kiszki ziemniaczane będą zdecydowanie bardziej kaloryczne niż zwykłe ziemniaki, które dostarczą nam około 80kcal na 100g części jadalnych. Warto również sięgnąć po warzywa, które są niezastąpione przy budowanie odpowiednio zbilansowanego planu. Na grilla świetnie sprawdzą się różnego rodzaju cebule, papryka, cukinia czy pomidor. Równie ciekawym dodatkiem będą pieczarki lub owoce, chociaż te ostatnie zdecydowanie wolę na surowo 🙂

W kwestii picia musimy być szczerzy. Praktycznie każdy z nas słysząc hasło „grill” ma przed oczami odpowiednio schłodzone piwo. Dlatego zalecanie niegazowanej wody tym razem sobie odpuszczę ;). O napojach alkoholowych będę jeszcze pisał. Warto jednak zaznaczyć, że piwo to około 50 kcal na 100ml. Ciemne piwa są zazwyczaj bardziej kaloryczne niż jasne. Na kaloryczność wpływa również zawartość alkoholu. Im piwo mocniejsze, tym więcej kalorii dostarczymy. „Piwa” smakowe, również dostarczają więcej kalorii ze względu na znacznie wyższą zawartość cukru. Dlatego, jeżeli można nazwać, jakiekolwiek piwo „fit” to będzie to mały jasny Pils.

Miłego grillowania życzy Akademia Zdrowia!

Kategorie: Bez kategorii. Autor: Bartosz Kroplewski. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Bartosz Kroplewski

Założyciel Akademii Zdrowia, absolwent wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego. Instruktor kulturystyki z wieloletnim doświadczeniem. Wykładowca, współautor publikacji Polskiej Akademii Nauk „Wpływ odżywek białkowych w diecie alergików”.